Камбала-глоса




Камбала-глоса – один з промислових видів риб. Має овальну форму та очі з правої сторони. Лівоокі екземпляри трапляються дуже рідко. Максимальні розміри глоси до 40 см, вага до 2 кг, але зазвичай її вага і розміри набагато менше. Для глоси, також як для всіх цінних видів риб, існує промисловий розмір, яка становить від кінця рила до основи середніх променів хвостового плавця — 15 см. Статева зрілість наступає на третьому році життя. Нерест камбали відбувається в холодну пору року – з лютого по квітень, на глибині 25-40 метрів. Випущена ікра, перед метаморфозом, опускається на дно водойми. Мальки, які вилупилися з ікринок, протягом декількох місяців залишаються біля поверхні, де харчуються дрібними планктонними організмами. Молоді екземпляри глоси, планують в прибережній зоні низько над дном і майстерно зариваються в пісок, залишаючи на поверхні лише очі. Підростаючи, глоса переселяється на великі глибини.

Звичайно, кожного, хто вперше бачить цей вид риби, цікавить питання: чому камбала плоска? Це необхідно для того, щоб вести придонний спосіб життя і максимально зариватися в грунт, імітувати його структуру, інакше риба послужить їжею для хижаків. Малек камбали плаває вертикально, так і зовнішній вигляд у нього звичайний, звичний для нас. Однак по мірі зростання риба зазнає метаморфоз, і вона вже плаває боком, а всі частини тіла зміщені для більш зручного існування.

Глоса чудово маскується, приймаючи забарвлення навколишнього дна.

Живе 10-12 років, є об’єктом не тільки любительського лову, а й промислового лову.

Нерест — найвідповідальніший період у житті риб. Від нього залежить — чи буде наступне покоління того чи іншого виду численним, а значить, і майбутні улови.

агадуємо, у період з 15 лютого по 30 квітня 2019 року триватиме заборона  на промисловий та любительський вилов камбали-глоси у північно-західній частині Чорного моря та причорноморських лиманах. Заборону встановлено з метою збереження чисельності цього виду водних біоресурсів під час нересту.

Вилов камбали - глоси під час нерестової заборони є порушенням рибоохоронного законодавства за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Крім того, порушнику доведеться сплатити штраф у розмірі 850 грн за кожний незаконно виловлений екземпляр цього виду риби та 1 504 грн - у межах ПЗФ.

Чорноморське басейнове управління закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись встановлених норм. Якщо ви помітили порушення – прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» відомства: (068) 163-26-73 та (098) 586-64-37.

Чорноморський рибоохоронний патруль