Вода коштуватиме майже 50 гривень




Трохи менше ніж рік тому, а саме 26 квітня 2017 року - після пікету  і масового обурення підвищенням цін на водопостачання та водовідведення тарифи були заморожені. Але, якось тишком-нишком і тариф у вересні тариф 38 грн все ж був встановлений.

Не минуло й кількох місяців як знову очікується подорожчання води. На цей раз — вода коштуватиме майже 50 гривень. Про це повідомляє газета «Очаків» №8 від 1 березня 2018 року.

«У міській газеті «Очаків» за 15 (929) від 08.02.2018 року була опублікована стаття під заголовком «Не так сталося, як гадалося», в якій повідомлялося, що в місті виникла потреба перегляду тарифів на водопостачання та водовідведення у зв’язку з необхідністю виконання припису Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області. Повідомлялось також і про попередні розрахунки нових тарифів, розроблених МКП «Очаківводоканал». Нагадаємо, що тарифи були розроблені для населення, бюджетних установ та інших споживачів. До розрахунку нових тарифів було закладено інвестиційну складову для різних категорій споживачів, а саме: для населення - 12%, для бюджетних установ - 20%, для інших споживачів - 30%.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року 1869 «Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення» та змін до неї згідно з Постановою КМУ №670 від 02.09.2015 року з урахуванням змін, внесених постановою КМУ №733 від 16.09.2015 року, МКП «Очаківводоканал» переглянуло розрахунок тарифів та прийшло до висновку щодо застосування єдиного тарифу незалежно від категорії споживачів із застосуванням інвестиційної складової 12%.

Таким чином, згідно з новими розрахунками тарифи на водопостачання та водовідведення для населення, бюджетних установ та інших споживачів розраховані єдиними в наступних розмірах:

з водопостачання: - тариф - 16,80 грн, інвестиційна складова 12% - 2,02 грн, разом - 18,82 грн, ПДВ 20% - 3,76 грн, всього - 22,58 грн;
з водовідведення: тариф - 18,82 грн, інвестиційна складова 12% - 2,26 грн, разом - 21,08 грн, ПДВ 20% - 4,22 грн, всього - 25,30 грн.

Адміністрація МКП «Очаківводоканал»

Разом це складає 47,88 гривень за 1 куб.

Давайте подивимося, які тарифи «виставляють» водоканали інших міст своїм абонентам.

Тарифи на холодну воду для населення від 25.01.2018

Від чого ж залежить формування тарифу?

Формування тарифу на послуги централізованого водопостачання та водовідведення здійснюється для ліцензіатів НКРЕКП за єдиним порядком. Проте у кожного водоканалу різний рівень витрат, який залежить від місцевих особливостей технологічного процесу виробництва та надання цих послуг, а також обсягів виробництва та ступеню розвинутості промисловості у місті.

Крім того, тарифи залежать від климатичних умов, в яких розташоване місто, рельєфу, віддаленості від джерел водопостачання, типу водозаборів (підземний, поверхневий) та їх кількості, технології знезараження та очищення води, розгалуженості та довжини комунікацій, віддаленості очисних споруд каналізації, технічного стану (зношеність) основних фондів та інших показників, які впливають на фактичний розмір витрат підприємств і, як наслідок, розмір тарифу.

Так, одному водоканалу необхідно ремонтувати зношені мережі, іншому - закупити обладнання для лабораторії, третьему - реконструювати систему очисних споруд. У кожного свої проблеми, для вирішення яких потрібен індивідуальний підхід.

При цьому основними складовими тарифу на водопостачання та водовідведення (біля 90%) є електроенергія, заробітна плата та податки, вартість яких постійно зростає.