Альтернативна енергетика в Очакові — мрії чи майбутнє




 Застосування альтернативних джерел енергії вже тривалий час o пріоритетом розвитку будь-якої цивілізованої індустріальної держави. Замінити викопні енергоресурси на відновлювальні, зменшити залежність країни від дорогих імпортних енергоносіїв, поліпшити екологічну ситуацію - такі завдання стоять перед владою і нашої країни.

З метою реалізації екологічних проектів Верховна Рада України прийняла низку законів, що регулюють діяльність в сфері енергоресурсів. Це, в першу чергу, Закони України «Про альтернативні види палива», «Про альтернативні джерела енергії», «Про електроенергетику» та інші. Кожним з цих документів передбачаються певні економічні переваги та пільги тим компаніям, які розвивають альтернативну енергетику. Зокрема, в державі встановлений«зелений тариф» на електричну енергію, що виробляються з використанням енергії сонця чи вітру. Наразі цей тариф досить привабливий для інвесторів.

В результаті подібних економічних кроків державної влади, в країні поступово збільшуються кількість вітрових та сонячних електростанцій. Особливо привабливим для їх діяльності o південні регіони України.

Отримавши висновки експертів і зваживши власні можливості, в Очаківському районі віддали перевагу вітроелектрогенераторам. В результаті спільних з інвесторами дій, в регіоні у 2011 році розпочав свою роботу Вітряний парк «Очаківський», потужність якого сьогодні становить 17,5 МВт.

Очаківська міська влада також тривалий час опікуються питаннями використання альтернативної енергетики. Як відомо, в Очакові для забезпечення потреб комунальних об'єктів освіти, культури та соціальних закладів використовуються котельні на альтернативних видах палива. До речі, наше місто було першим на Миколаївщині, яке запровадило ці технології для опалення приміщень закладів комунальної інфраструктури.

Та на цьому міська влада зупинятись не стала. Сьогодні велика увага приділяється пошуку інвесторів для зведення на території міста об'єкту альтернативної енергетики. За рекомендаціями фахівців, в нашому місті найоптимальнішим o розвиток сонячної енергетики.

З метою залучення інвесторів в Очакові проводяться роботи з відведення земельних ділянок для розміщення сонячної електростанції. Для цього визначена земельна ділянка площею близько 25 га в промисловій зоні міста по вулиці Ольвійська, змінено її цільове призначення і переведене до земель енергетики.

Наявність придатної земельної ділянки оцінили представники турецької компанії «Eko Yenilenebilir Enerjiler A.S.». 2і листопада Очаків відвідала віце-президент цієї компанії Селен Інал (Selen Inal). Під час зустрічі з міським головою Сергієм Бичковим інвестор запропонувала реалізувати в Очакові проект будівництва сонячної електростанції потужністю до15 МВт.

   

За словами відвідала віце-президента,турецька компанія, що спеціалізується на будівництві сонячних електростанцій по всьому світу, зацікавлена в довготривалому співробітництві з Очаківською міською владою, яке, зазвичай, передбачає і соціальне партнерство. Тож, Селен Інал, в якості соціального проекту, запропонувала встановити сонячні панелі на кількох будівлях комунальної інфраструктури міста з метою їх забезпечення автономними джерелами електроенергії. Як правило, такими об'єктами є заклади освіти - школи або дитячі садочки.

Подібна пропозиція, безумовно, додає привабливості перспективі ділових стосунків з турецькими партнерами, які, в результаті укладання угоди, можуть приносити Очакову близько мільйона гривень щороку у вигляді орендної плати за земельну ділянку.

Міський голова Сергій Бичков та поважна гостя з Турції Селен Інал оглянули площадку під будівництво майбутньої станції, обговорили питання можливої співпраці та підписали Меморандум про наміри, відповідно до якого компанія «Eko Yenilenebilir Enerjiler A.S.» планує будівництво сонячної електростанції в Очакові в наступному році.

Як офіційний представник потенційного інвестора Селен Інал отримала від міського голови пропозиції стосовно подальшої співпраці. Тепер слово - за радою директорів турецької компанії «Eko Yenilenebilir Enerjiler A.S.» і депутатами міської ради, яким, за законом, належить право приймати рішення про виділення землі в Очакові, в тому числі і для розвитку альтернативної енергетики.

Якщо всі «зірки зійдуться», то в січні-лютому наступного року проектні роботи по зведенню в нашому місті сонячної електростанції можуть розпочатись.

А. Москальський,
голова комісії з питань депутатської діяльності та етики,
законності, правопорядку, захисту прав та інтересів громадян, гласності,
ЗМІ, зв’язків з політичними партіями, громадськими організаціями

Газета «Очаків» №48 від 01.12.2017