Жителі Кінбурнської коси проти плану зонування НПП «Білобережжя Святослава»




Жителі Кінбурнської коси, які виступають проти прийнятого проекту організації території Нацпарку і просять його скасувати, написали листа прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману.

Лист був опублікований на сторінці соціальної мережі «Фейсбук» мешканкою Кінбурнської коси Наталії Селицька.

Наводимо текст листа повністю:

Ми жителі Кінбурнської коси просимо Вас про допомогу. Справа в тому, в 2009 році Указом Президента України А. Ющенко на території Кінбурнської коси був створений Національний парк «Білобережжя Святослава».
Жителі проголосували (87%) проти, але ще тоді це нікого не цікавило.

Зараз у 2018 році Міністерством екології та природних ресурсів України, а саме Семерак Остапом Михайловичем був підписаний план проект зонування території НПП «Білобережжя Святослава» і його розвиток на найближчі 10 років. Мета цього проекту зберегти унікальну природу, але ми вважаємо, що це план не по збереженню, а по знищенню та розділ останніх берегів Чорного моря та Дніпро-Бузького лиману.
Нас знову позбавили можливості прийняти участь у такому важливому питанні, чим були порушені наші права і свобода.

Ми вважаємо, що у цьому плані зроблений дуже великий акцент на розвиток бізнесу та туризму, а не на збереження природних ресурсів України:

1). Регульована зона займає у парку найбільшу територію, а площею 10 га., (5 зон рекреації по 2 га.) виставляються на тендер для тур операторів, та тільки одне тур агентство виграє.
Пробачте це не розвиток, це монополія 10 га., берега Чорного моря України в одні руки;
2). Заповідна зона займає зовсім малу частину в території НПП «Білобережжя Святослава», скажіть навіщо тоді цей парк щоб тендери проводити.
Ми вважаємо, що залучення великої кількості туристів знищить природу Кінбурнської коси, так як вона далека від цивілізації і на ній не має навіть мінімальної інфраструктури (тобто відсутність лікарні, поліції, аптек, пожежної частини і комунального господарства);
3). Стаціонарна зона НПП «Білобережжя Святослава» 3 га., землі під забудову. Знаходиться в районні пляжу села Покровське (Римби) (це пляж місцевого населення, там ліс і природне солоне болотяне озеро). Скажіть іншого місця не можливо було визначити? Та воно і зрозуміло, що самий «ласий шматочок». Скільки тут живемо тільки і відвойовуємо це місце, то колишній губернатор хотів привласнити, тепер НПП «Білобережжя Святослава». Наша думка знову нікого не цікавить, і знову порушені наші права і свобода. Ми народ України і маємо право брати участь в обговоренні таких важливих питань. НПП «Білобережжя Святослава» подав на розгляд в Покровську сільську раду один проект, а з підписом Міністра екології і природних ресурсів України зовсім інший!
Ми народ України і території які надані НПП «Білобережжя Святослава» в збереження є нашою власністю.
4). Господарська зона НПП «Білобережжя Святослава» знаходиться вздовж берегів Чорного моря та Дніпро-Бузького лиману по всій водній акваторії, без охорони, а навіщо, хай у літку тут процвітає масове браконерство (вилов креветки), та навіщо НПП «Білобережжя Святослава» її охороняти, нехай бракон'єри «хазяйнують».
Натомість біля населених пунктів зона охороняємо НПП «Білобережжя Святослава» тепер місцеві рибалки не мають виходу в Дніпро-Бузький лиман. Сім’ї які поколіннями займалися рибальством залишилися без роботи. Місцеві жителі у яких з трьох сторін вода, мусять їхати до Києва купувати рибу. Пробачте, як так, хто розробляв цей проект, чи ми не люди.
Господарська зона, займає дуже велику територію, і таке здається враження, що не охорона і збереження у НПП «Білобережжя Святослава» в проекті, а ведення хазяйства;
5). Також на території Кінбурнської коси окрім НПП «Білобережжя Святослава» існують РЛП «Кінбурнська коса» та Чорноморський біосферний заповідник. Усі знаходяться на бюджеті України. Скажіть навіщо три природо-заповідні структури?

Ми вважаємо, що треба припинити їх існування і не одноразово зверталися з цим питанням. Цю проблему можете вирішити тільки Ви. Ми важаємо,що треба залишити ОДНУ структуру.

Такі проблемні питання не тільки в нас, вони є практично в усіх НПП України, тому, що їх ідеологія не природо-охорона, а їх ціль заробляння коштів, з рубки ліса, вилов риби і інших видів господарської діяльності, а також туризму. Про це свідчить незалежна комісія, яка проводила спостереження з 2012-16 років у всіх НПП України.

Просимо Вас відмінити, цей проект, чи внести зміни в план зонування НПП «Білобережжя Святослава» з урахуванням місцевості, місця знаходження сел і також взяти це під свій особистий контроль і ввести громадьський контроль місцевими жителями. Спираємось на ЗУ про ПЗФ, ст.13

Ми хочемо, щоб Ви допомогли нам, зберегти чистоту і незайманість нашої оселі (Кінбурнської коси). Не хочемо другого «Коблево», не можна віддавати таке багатство (10 га., зони рекреації) в одні руки.

В нас дуже багато проблем (сміття, лікарня, поліція та пожежна охорона) і ніякий підприємець не вирішить цих проблем тільки заробить кошти в сезон і поїде. А ми залишилися з купою сміття.

Ми живемо у важко доступному районі дорога до Миколаєва займає 6 годин та коштує як до Києва. В літку через Дніпро-Бузький лиман до міста Очаків.

Також на території НПП «Білобережжя Святослава» знаходиться ДП «Очаківський ЛМГ». Наші ліси штучні і Слава Богу не мають «великої цінності». Свого часу їх насадження зберегли територію Кінбурнської коси (піски перестало роздувати вітрами з місця на місце, сосна укріпила грунт). Такий ліс потребує догляду, та рубку заборонено, добре хай так, але скажіть чому заборонено нові насадження лісництвам. Кінбурнська коса без них загине в подальшому майбутньому. У нас особливий регіон, не можна прийняти правильне рішення не бачачи місцевості і не враховуючи її особливості.

Вибачте і останнє. Дуже багато часу і зусиль поклав на цей проект депутат Верховної Ради України Вадатурський Андрій Олексійович. Він розробив цю концепцію по «Спасінню Кінбурнської коси» є відео в інтернеті при цьому каже, що не має своїх інтересів. Але підприємство «Нібулон» має причали на піку Кінбурнської коси і туди приходять "комети". В цьому році їх буде ще більше (Очаків, Херсон, Миколаїв і Одеса). Планують розвиток туризму. Вже у минулому році сміття на Кінбурнській косі значно збільшилось.

НПП «Білобережжя Святослава» багато сміття вивіз та багато було захоронено на Кінбурнській косі, про що свідчать багато відео звільнених співробітників НПП. На цій території дуже багато птахів і рослин, ґрунтові води 50-70 см., і все це сміття в них попало. Скажіть хто відшкодуе завдані збитки природі вже зараз?

НПП «Білобережжя Святослава» хоче зняти з себе відповідальність за не контролюємий наплив туристів з наметами. План зонування НПП «Білобережжя Святослава» повинен бути по Указу Президента України Ющенка розроблений і прийнятий ще з 2010-11 роки та всі ці роки його не було. А так при участі народного депутата України А. О. Вадатурського Концепція перетворилася на план зонування. Занадто очевидна поспішність з багатим уклоном на розвиток туризму. Хочеться запитати чому народний депутат України не від нашого округу, поводиться як Президент на Кінбурнській косі, не вже народному депутату України нема чим займатися у Верховній Раді України?

Покровській сільській раді було надано місяць для внесення змін але чи Міністерство екології та природних ресурсів України прийме ці зміни.

Ми будемо захищати свій дім. Знайте, що ми з цим планом зонуванням не згодні.

Зміни:
1). Зменшити і змістити стаціонарну зону рекреації;
2). Збільшити заповідну зону;
3). Господарську зону змістити в район населених пунктів;
4). Рекреаційну зону не віддавати в одні руки підприємцю;
5). Ввести громадський контроль за діями НПП;
6). Переглянути план розвитку і зонування. Внести зміни про які ми просимо, чисто прозоро, а не колуарно міністерствами;
7). Ліквідувати РЛП «Кінбурнська коса» і відділення Чорноморського біосферного заповідника.

Дуже Вам вдячні і сподіваємось на Вашу допомогу.

Вдячні жителі Кінбурнської коси.

На думку місцевих жителів, план зонування НПП «Білобережжя Святослава» - «це план не по збереженню, а по знищенню і розділ останніх берегів Чорного моря і Дніпро-Бузького лиману». Люди впевнені, що залучення туристів тільки знищить природу Кінбурнської коси, а після Нацпарк перетвориться в другу «Коблево». Автори листа підозрюють народного депутата України Андрія Вадатурського в особистій зацікавленості.