На Кінбурнській косі відбулась акція «Я люблю своє узбережжя!»




19-20 вересня 2014 року відбулася завершальна акція з прибирання узбережжя в рамках проекту «Я люблю своє узбережжя!», котрий реалізується товариством охорони птахів України, за фінансової підтримки Фундації «Кока-Кола». Нагадаємо, що перший етап був успішно проведений в травні 2014 р. про що ми писали на «Очаківському порталі».

Акція проходила на території Національного природного парку «Білобережжя Святослава» та Регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса». Крім співробітників парків до акції залучились місцеві жителі, представники влади, організацій, школярі та журналісти.

В акції також прийняли участь й учні Василівської ЗОШ – члени шкільного міні – парку «Борисфен» під керівництвом Лахтіонової І.В.

19 вересня вони прибрали ділянку коси у районі Кінбурнської стрілки та взяли участь у круглому столі на тему «Раціональний підхід до управління водними ресурсами та сміттям у прибережній зоні природоохоронних територій Кінбурнської коси».


Учасниками круглого столу були директора та співробітники парків, лісгоспу, представники обласного управління охорони навколишнього природного середовища, департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму, голова Покровської сільради та журналісти обласного радіо, газети «Вечерний Николаев» та «Очаків», а також національний координатор проекту Вікторія Шевчук та відомий еколог, заслужений природоохоронець України О.М. Деркач.

Для учасників круглого столу учні Василівської ЗОШ підготували низку актуальних питань та мали змогу нагадати присутнім про участь школярів у  вирішенні  проблем засмічення свого населеного пункту.

20 вересня в акції по прибиранню узбережжя Покровської коси прийняли участь 30 волонтерів - учнів 10 класу ЗОШ № 1 м. Очаків (класний керівник Чокова Ольга Сергіївна та вчитель біології Столяр Світлана Петрівна), а також учні старших класів Чорноморської ЗОШ з своїми керівниками – вчителями: Дмитренко А.Ю., Дмитренко Ю.І. 

Їх зустрічали національний координатор проекту – представник Українського товариства охорони птахів Вікторія Шевчук (м. Київ) та відомий еколог, заслужений природоохоронець України Деркач Олег Михайлович (м. Миколаів), журналісти обласних та місцевих ЗМІ, обласного радіо та телебачення.

Організатори акції забезпечили учасників рукавичками і пакетами для сміття, фірмовими футболками, а також нагодували смачним обідом  та напоїли «Кока-колою».

Результат досягнуто. Завдяки зусиллям понад 70 волонтерів, було очищено близько 20 км узбережжя, зібрано та вивезено на полігон твердих побутових відходів у м. Гола Пристань орієнтовно 20 кубометрів побутового сміття, переважно це пластикові пляшки.

Для волонтерів-школярів було проведено пізнавальну екскурсію у Геродотову Гілею та зоопарк Кінбурнського лісництва.

Ця акція має також важливий освітній характер, так як пропагує бережливе відношення до водних ресурсів нашого краю і демонструє молоді важливість раціонального підходу до сміття, задля збереження природи Кінбурнської коси.

І. В. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти
РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»
Фото: С. Мандибура, К. Редінов