Відкритий лист від колективу "Білобережжя Святослава" (Фото, Відео)




Останні публікації в електронних ЗМІ та сюжети всеукраїнських телеканалів спонукали колектив  національного природного парку «Білобережжя Святослава» написати цей відкритий лист.

Головному редактору
Телеканалу ІНТЕР

Трудовий колектив національного природного парку «Білобережжя Святослава» глибоко обурений тенденційним висвітленням матеріалу в телепрограмі «Подробиці» 22 червня 2015р., що стосувався захаращеності Кінбурнської коси. Цим матеріалом, жодний факт якого не перевірений та зібраний з конкретною метою дискредитації парку, Ваш канал перекреслює та, навіть, оббрехує всю чотирирічну щоденну роботу нашого колективу.

Адже постійні рейди, акції з очищення території не тільки парку, але й навіть тих територій, що не належать HHH, не можуть бути не поміченими пересічним громадянам коси та численними відпочивальниками. Замовність та тенденційність матеріалу прослідковується у всьому - кореспондент не зустрічався не тільки з керівництвом парку, але й з жодним його працівником; «місцевий житель» О. Соляник, що дуже переймається сміттям на косі - це колишній начальник Покровсько-Хуторського науково-дослідного природоохоронного відділення, який і був звільнений за невиконання своїх посадових обов'язків та мав чисельні судові позови до парку, які з успіхом ... програв; твердження кореспондента про відсутність керівника парку на робочому місці взагалі безглузде. До того ж на фоні фешенебельних маєтків (це робоче місце? чи обійстя директора?), а насправді - готель «Пелікан». А саме головне - про славнозвісне звалище, що десятиліттями накопичувалося на косі ще задовго до створення парку, та ще й на не підпорядкованих парку територіях, та які парк майже самотужки прибирає ...

Мабуть, таке поняття, як журналістська етика та неупереджене висвітлення проблеми з залученням до обговорення всіх зацікавлених сторін для відомого телеканалу не існує, а Закон України «Про інформацію» - взагалі пустий звук? Але все по порядку.

При створенні національного природного парку «Білобережжя Святослава» разом з цінними природними комплексами, чудовими краєвидами та рекреаційними зонами дісталась ціла низка невирішених проблем та конфліктів. На діях адміністрації парку по вирішенню тільки з однієї з цих проблем - боротьбою зі сміттям - зупинимося окремо.

На території Державного підприємства «Очаківське лісомисливське господарство», яка увійшла до складу національного парку без вилучення у землекористувача, тобто землевласником тут був і на сьогодні є ДП «Очаківське лісомисливське господарство» в кварталі №22 (про який йде мова у сюжеті) протягом більше 20 років (на місці старих очисних споруд колишнього піонерського табору) утворилося стихійне звалище побутових відходів. На це звалище жителі с.Покровське систематично вивозили всілякий непотріб. Для об'єктивності потрібно додати, що іншого варіанту в них в зв'язку з відсутністю хоча б жодного офіційного полігону твердих побутових відходів, не існує. В зв'язку з тим, що дане сміттєзвалище було визнане ДП  «Очаківське ЛМГ» таким, що не має господаря, адміністрацію національного природного парку було прийнято стратегічне рішення про початок роботи по утилізації цього звалища. Рішення особливо ризикове в умовах тотальної відсутності необхідної техніки та фінансування. Але дорогу пройде тільки той, хто справді йде. Та й справа, якщо вона дійсно корисна, притягує інших небайдужих до цього людей. Як результат - з березня 2014 року по очистці цього сміттєзвалища з залученням широкого кола волонтерів та за рахунок тільки позабюджетних коштів проведено чотири великі акції та декілька локальних заходів саме в кварталі №22.

Остання, четверта - відбулася майже перед Новим роком - 26 грудня 2014 року, як відповідь на несправедливу критику парку, де самі критики навіть не намагалися зрозуміти суть проблеми.

За підтримки громадського об'єднання Українського Товариства охорони птахів та компанії «Кока-кола Україна» працівники парку з використанням двох тракторів та трьох великовантажних автомобілів «Камаз», на яких зібрані відходи (а це загалом більше 50 кубометрів нерозсортованого та 10 кубометрів відсортованих відходів) зі звалища вивезено на Голопристанський полігон ТПВ.

До речі, всі ці проведені роботи були висвітлені у сюжетах Миколаївської телерадіокомпанії (див. посилання на сайті «ТРК Миколаїв» за грудень 2014 - січень 2015 року). Площа звалища продовжує зменшуватися і вже зменшена на 120 м2. Роботи по очищенню продовжуються також і в цьому році.

Вважаємо, що даний сюжет не додає Вашому телеканалу іміджу правдивого та об'єктивного. І якщо Ви дійсно прагнете до високих журналістських стандартів, то запрошуємо до відкритого спілкування з колективом парку, а не тільки з псевдоборцями за чистоту заповідних куточків України, справжні наміри та мотиви яких далеко вже й не такі чисті!

Трудовий колектив національного природного парку «Білобережжя Святослава»

Роботи по очистці Кінбурнської коси від сміттєзвалища